Lezing Felix Meritis 9 november

HUGS OR DRUGS? OVER DE MAAKBAARHEID VAN ONS GEVOEL

TWINTIGERSDILEMMA IV


WOENSDAG 9 NOVEMBER 20:00 TOT 22:00 | CONCERTZAAL | € 10


We weten allemaal hoe je een pleister plakt, maar hoe je jezelf emotioneel verzorgt is niet zo eenduidig. Als we verdriet hebben om een verwaterde vriendschap, ons verloren voelen op een massaal festival of verward zijn over een nieuwe scharrel zijn we volgens sommigen emotioneel ongeletterd. Op zoek naar een snelle oplossing grijpen we naar drugs, zelfhulpboeken of Netflix. Maar hoe ver reikt onze controle? Zijn gevoelens eigenlijk maakbaar? En waarom verlangen we naar een emotionele handleiding?

In een tijd waarin twintigers massaal aan de antidepressiva gaan, de School of Life-klassen vol zitten en onze liefde gevoed wordt door XTC, onderzoeken we hoe het gaat met ons emotionele zelf. Moeten we onze emoties in rechte en afgebakende paden leiden? Wat is er mis met een ongeleid projectiel blijven?

Deze vierde editie van de serie Twintigersdilemma’s brengt orde in onze emotionele wirwar en een reflectie op de vraag: hoe opgeruimd wil ik mijn hoofd hebben? Vanavond gaan Team Neuro en Team Zelfhulp in gesprek over dit kluwen die ons mens maakt: het gevoel.

Beeld door Ilan Rubin.


V.l.n.r.: Marjan Slob, Jeroen van Baar, Jaantje Thiadens, Coen Simon, Sanne Bloemink en Lieke Marsman.

Marjan Slob (moderator) is essayist en filosoof en heeft als missie om te formuleren wat er toe doet. Ze houdt zich diepgaand bezig met de grote vragen die ze van jongs af aan stelde: Wat is een mens? Wat kan je over jezelf weten? Wat is het om een zelf te hebben? In haar nieuwste boek Hersenbeest benadert ze deze vragen door de hersen- en geesteswetenschappen met elkaar te verzoenen. Verder is ze columnist en recensent voor De Volkskrant en geeft ze les, onder andere in socratisch schrijven.

Jeroen van Baar is promovendus aan het Donders Institute in Nijmegen en onderzoekt hier de oorsprong van sociaal en aardig gedrag in het brein. In 2014 verscheen zijn populairwetenschappelijke boek De Prestatiegeneratie, waarin Jeroen de drang naar excelleren onder de loep neemt. Hij publiceerde artikelen over onze hersenen in onder andere NRC Handelsblad en de Groene Amsterdammer.

Jaantje Thiadens werkt als coach en trainer en richtte Het Leerpunt op, een instituut dat mensen begeleidt die verder met hun leven willen – privé of in werk. Ont-wikkelen, noemt ze dat. Inzicht krijgen in en leren omgaan met gevoelens zijn volgens haar wezenlijke processen in de persoonlijke ontwikkeling. In haar praktijk maakt ze daarvoor veelvuldig gebruik van Acceptance Commitment Therapy (ACT) en de ZelfKennis Methode (ZKM).

Coen Simon is filosoof en publicist en stelt graag de cliché’s en dogma’s van onze tijd aan de orde. In 2012 hield hij een pleidooi voor oppervlakkigheid, waarvoor hij de Socrates Wisselbeker ontving. In zijn laatste boek Waarom we onszelf zoeken maar niet vinden – zelfhulp voor denkers, tobbers en narcistenzet Coen zich af tegen de heersende zelfhulpcultuur en houdt hij een pleidooi voor overgave aan de wereld.

Journalist en schrijfster Sanne Bloemink woonde negen jaar in New York. Over de zelfhulp-hypes die ze hier tegenkwam, schreef ze Happy Me, een kritisch verslag van de New Yorkse geluksindustrie en hoe yoga een elitehobby werd. Volgens Sanne is namelijk niet elke tegenslag een bron van mogelijkheden. Ook schrijft ze over natuur, technologie en psychiatrie voor de Groene Amsterdammer.

Van dichter Lieke Marsman verschenen twee bundels. Met haar debuut Wat ik mijzelf graag voorhoud (2010) won ze de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs, de Liegend Konijn Debuutprijs 2011 en de C. Buddingh’-Prijs 2011. Lieke studeerde filosofie en bewerkte onlangs Wittgensteins Mistress van David Markson voor toneel.

UITVERKOCHT

Picture your life!

door Jaantje Thiadens | 11 apr 2016 | Algemeen |

Picture your life!

Picture this

Ben jij die dertiger of veertiger die zich laat leiden door de waan van de dag? Vind je het moeilijk om voor jezelf te kiezen? Is het juiste moment er steeds maar niet om te doen wat je echt belangrijk vindt?

Toch voel je het verlangen om meer in charge te zijn. Jouw leven vorm te geven vanuit je
diepere verlangens. Wat houdt je tegen om te doen wat je werkelijk wilt?

Later is NU! Zin om mee op avontuur te gaan?

Picture your life!

Stel je eens voor: je staat in je kracht en voelt je vrij om te doen wat jij belangrijk vindt. Je handelt naar wat jij verlangt. Vanuit je vrije wil en jouw creativiteit geef je vorm aan je leven op de manier die bij JOU past. Jouw levensenergie stroomt (weer)! Zie je het voor je…..? Wat wil jij creëren? In je werk, je relatie(s) en in de verschillende rollen die je vervult?

Zet nu de eerste stap! Geef je leven vorm als een ware levenskunstenaar!

Our picture

In vier avonden:

  • Krijg je zicht op je persoonlijke waarden
  • Kom je in contact met je verlangens
  • Sta je stil en kom je in beweging
  • Meer balans in denken, voelen en doen
  • Ontwikkel je meer helderheid
  • Ontwikkel je veerkracht en flexibiliteit
  • Maak je bewuste keuzes en zet je concrete stappen

Picture us

Picture your life is een samenwerking van drie bevlogen dames. Jaantje Thiadens, Bregje Taalman en Brenda Boele. Onze gezamenlijke missie is mensen te inspireren te leven vanuit wie ze werkelijk zijn. We werken vanuit de positieve psychologie en gebruiken een mix van methodieken als mindfulness, ACT, opstellingenwerk, lichaamswerk, natuurcoaching & voice dialogue. Naast onze kennis en ervaring als coach, trainer en psycholoog, nemen we ook onze rugzak mee met persoonlijke ervaringen.

Wij zijn in ontwikkeling en zo ook onze samenwerking, site volgt! Kijk nu op www.hetleerpunt.com www.mindfulness-indepraktijk.nl en www.levcoaching.nu voor meer informatie over ons.

 

31626146002Bregje Taalman5

Data & locatie:                        Kosten & aanmelden:

 

17 mei, 24 mei, 31 mei & 14 juni 201619.00 – 22.00 uur Atma, Zuidsingel 1 Amersfoort 225,- euro per persoon (incl. Btw) 25 euro korting als je nog iemand meeneemt. Aanmelden en informatie info@mindfulness-indepraktijk.nl of brenda@levcoaching.nu